PRP leder

Tennisarmbåge

Detta kan ju verka lite märkligt, men de flesta som får tennisarmbåge spelar inte ens tennis. Faktum är att mindre än 5% av alla fall av tennisarmbåge inträffar hos personer som faktiskt spelar tennis. Så vad beror det på? Läs vidare för svaret.

Är tennisarmbåge och padelarmbåge samma sak?

Ja och nej. I takt med att padelsporten vuxit sig större har även relaterade padelskador blivit mer utbrett. Ny sport = nya skador, som man brukar säga. Trots att vi i det här fallet är bekanta med skadan har ändå ett nytt begrepp letat sig in i det svenska språket, nämligen padelarmbåge. Padelarmbåge och tennisarmbåge yttrar sig på liknande sätt, med tanke på att rörelsen som utlöser inflammationen är densamma i tennis som i padel. Enkelt förklarat kan man säga att skadan kallas för padelarmbåge om du spelar padel, och tennisarmbåge om du spelar tennis. På Curatiio behandlar vi givetvis dina besvär oavsett vilken sport du utövar.

 

Vad är tennis/padelarmbåge?

Tennisarmbåge eller padelarmbåge, också kallat lateral epikondylit, är ett smärtsamt tillstånd som orsakas av överanvändning av ”sträckmusklerna” i din arm och underarm, särskilt där senor fäster vid rundade utsprång av ben (epikondyler) på utsidan eller den laterala aspekten av armbågen.

Musklerna du använder för att greppa, vrida och bära föremål med handen fäster alla vid den ”laterala epikondylen” vid armbågen. Det är därför en rörelse av handleden eller handen faktiskt kan orsaka smärta ända upp i armbågen. Det är av den här anledningen som padelarmbåge går att likna vid smärtorna som uppstår vid tennisarmbåge.

Långvarig användning av handleden och handen, som när du använder en dator eller använder maskiner — och naturligtvis spelar tennis eller padel med ett felaktigt grepp eller teknik — kan leda till tennisarmbåge eller padelarmbåge. Det kan hända vem som helst: idrottare, icke-idrottare, barn och vuxna. Tennisarmbåge förekommer oftare hos män än hos kvinnor och drabbar oftast personer mellan 30 och 50 år.

Vem får padelarmbåge?

Padelarmbåge ser än så länge ut att drabba en större grupp då padel är en mycket bredare sport som utövas av både män och kvinnor i väldigt olika åldrar. Dock är det vanligare bland nybörjare som delvis kanske har ett felaktigt rack, eller hos personer som hade behövt förbättra sin teknik. ”Too much too soon” är ett klassiskt syndrom som är utbrett inom padel. Kanske beror det på att den roliga och fartfyllda sporten gör att många rycks med och spelar ”för mycket, för snabbt” och över sina fysiska begränsningar.

Att sätta ett skydd eller tejpa armbågen kan hjälpa temporärt, plus prova ut ett lite lättare racket, men om besvären kvarstår eller återkommer kan en PRP-behandling i det inflammerade området vara till god hjälp för att förebygga och motverka smärtor.

Tecken och symptom

Symptom på tennisarmbåge eller padelarmbåge kan uppstå plötsligt. Smärta och obehag brukar uppstå som ett resultat av överdriven användning av handleden och handen för aktiviteter som kräver kraft som att lyfta, vrida eller dra. Kraftfulla aktiviteter – som att dra kraftigt i en gräsklippares startsnöre – kan skada sträckmuskelfibrerna och leda till en plötslig tennisarmbåge.

 

Vanligare är dock att symptom på tennis- eller padelarmbåge utvecklas gradvis under en period av veckor eller månader som ett resultat av upprepad eller kraftfull användning av handleden, handen och armbågen. Om du arbetar som kassörska i en livsmedelsbutik kan du ha symptom på tennisarmbåge som ett resultat av upprepade rörelsemönster.

 

Hur känns tennisarmbåge eller padelarmbåge?

Tennisarmbåge kan upplevas olika från person till person, men om du har tennisarmbåge, eller antydan till det kan du uppleva något eller några av följande symptom:

  • Smärta som strålar in i din underarm och handled
  • Svårigheter att utföra vanliga uppgifter, som att vrida på ett dörrhandtag eller hålla en kaffekopp
  • Svårigheter med aktiviteter som kräver greppstyrka
  • Ökad smärta när du använder handleden och handen för att lyfta föremål, öppna en burk eller greppa något hårt, till exempel en kniv och gaffel
  • Stelhet i armbågen
  • Svaghet i underarmen, handleden eller handen

 

Kan tennis- och padelarmbåge förebyggas?

Ja! Du kan hjälpa till att förebygga tennisarmbåge genom att hålla dig i form, använda rätt teknik i din sport eller i ditt jobb och använda utrustning som är utformad och lämplig för din kroppstyp och din aktivitetsnivå.

Om du hade tennisarmbåge för flera år sedan kan du riskera att skada dig igen om senorna inte hunnit läka helt eller om din muskelstyrka och ledrörlighet inte var helt återställd. Att återgå till sport eller aktiviteter innan du har återhämtat dig helt kan resultera i en armbåge som har ihållande smärta eller som lätt skadas igen.  Genom att använda PRP-behandling kan du i den här mellanperioden hjälpa kroppen att läka för att förebygga framtida besvär med tennis- eller padelarmbåge.

I vissa fall kan en fysioterapeut hjälpa till att avgöra när du är redo att återgå till dina aktiviteter och sporter och kan hjälpa att se till att din armbåge, underarm och handled är starka och redo för aktivitet igen.

 

Med PRP-behandling kan du påskynda kroppens egna läkningsprocess och både förebygga och motverka tennis- eller padelarmbåge.

 

 

 

Det känns så tryggt med kostnadsfria konsultationer.

 

Alltid kostnadsfria konsultationer

Har du smärta i armen som strålar? Då kan det bero på överanvändning där smärttillståndet kallas för tennisarmbåge. Kom in till oss på en konsultation så ser vi om vi kan hjälpa dig med PRP. 

Vi vet att din tid är dyrbar, därför erbjuder vi på Curatiio i Göteborg kostnadsfria konsultationer på alla våra behandlingar och ingrepp. Vi ser konsultationen som en  möjlighet att titta närmare på just dina individuella förutsättningar och inte minst förväntningar. Efter en konsultation hos oss kan vi oftast ge dig en väldigt bra bild av hur slutresultatet kommer att bli, vilket hjälper våra kunder att känna sig trygga i sitt beslut. 

Det finns inga förpliktelser eller måsten kopplade till en konsultation. Skulle du vilja avvakta eller avstå ser vi ändå att vi fått ett unikt personligt möte där vi fått pröva vår kompetens, och lägga till nya lärdomar till vår kunskapsbank.

 

Vanliga frågor och svar ACP/PRP

Hur går en behandling till?

PRP-behandling är en smärtfri och enkel behandling. Behandlingen börjar med att läkaren eller sjuksköterskan tar cirka 15 ml blod från en ven i din arm, som vid ett vanligt blodprov. Därefter separeras plasman och blodplättarna (som innehåller tillväxtfaktorer) genom centrifugering. Slutligen injiceras plasman och blodplättarna med tillväxtfaktorerna i de områden man vill behandla, till exempel i knät vid knäartros eller armbågen vid padelarmbåge.

 

Vad kostar en behandling?

De två första injektionerna kostar 3 900 kr styck, och en tredje (om det behövs) kostar 3500 kr. Det vanligaste och mest effektiva är att genomföra 2-3 injektioner med cirka 2 – 4 veckors mellanrum.

 

Hur lång tid tar behandlingen?

Från det att vi extraherat blodet till att vi injicerar plasman tar det vanligtvis mellan 20 – 30 minuter.

 

Hur många behandlingar är nödvändigt?

För de flesta räcker det med 3 behandlingar per år. Mellan varje behandling skall det gå minst 1 – 3 veckor. Vissa kan behöva en så kallad ”booster-dos” där man gör en 4:e injektion efter 6 – 8 månader. Det finns ingen gräns för antalet behandlingar som kan genomföras då behandlingen är helt naturlig. Den ansvariga läkaren kommer att utforma ett behandlingsprogram baserat på patientens symptom och grad av artros.

 

Hur snabbt och vilka resultat bör man förvänta sig efter injektionerna?

Resultaten är individuella och beror på graden av artros och vilka symptom man upplever. De flesta upplever en lindring av symptom redan efter första behandlingen.

 

Kan alla grader av artros behandlas?

Ja, PRP-behandlingen kan användas vid alla grader av artros. Dock kan resultaten skilja sig åt. Har man lätt till moderat artros är förutsättningarna bättre. Viktigt att tänka på är att man inte behandlar graden av artros, utan symptomen. Vissa som har grav artros kan ha färre symptom än de med moderat artros, det är alltså väldigt individuellt. Av den anledningen individanpassar vi alla våra behandlingar efter omfattande konsultation.

 

Hur länge varar behandlingen?

Behandlingsresultaten varierar, men de flesta studier visar att resultaten varar i cirka 12 månader, längre uppföljning har ännu inte gjorts då behandlingsformen är relativt ny. Genom att kontinuerligt upprepa behandlingen kan resultatet upprätthållas.

 

Vilka områden kan behandlas?

De vanligaste områden med starkast evidens är artros och tendinopatier (t.ex. tennis- eller padelarmbåge, hälseneinflammation eller hälsporre).

 

Vilka biverkningar kan förväntas?

Att behandla artros med PRP är en naturlig behandling som har få eller inga biverkningar.

  • Vid artros: Det finns väldigt få rapporterade fall om biverkningar med plasmainjektioner i leden.
  • Vid senskador: En viss ömhet/smärta kan kännas i 1 – 2 dagar i det drabbade områ Mindre blåmärken kan förekomma efter nålen.

 

Finns det något tillfälle då jag skall undvika denna typ av behandling?

Om du har, eller har haft någon form av cancersjukdom.

 

Vad bör man tänka på innan ett besök?

Det är viktigt att dricka vatten inför din ACP/PRP-behandling. Drick gärna rikligt med vatten ett par timmar innan besöket då uttorkning kan påverka din plasmanivå negativt.

Du bör undvika alkohol dagen före (och givetvis samma dag som) behandlingstillfället, då alkohol påverkar kroppens vätskebalans och kan leda till vätskebrist.

 

Äter du t.ex. Ipren, Ibuprofen, Aspirin eller liknande läkemedel bör du undvika dessa under hela behandlingstiden då de kan påverka tillväxtfaktorernas effekt negativt.

 

Vart kan jag vända mig om jag har fler frågor?

Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor kring våra behandlingar. Vi erbjuder kostnadsfria konsultationer och alltid kostnadsfri rådgivning. Använd kontaktformuläret nedan eller ring oss på 031 – 88 11 66.