Föga förvånande diagnostiseras ofta detta tillstånd hos personer som upprepade gånger svingar en golfklubba eller andra aktiviteter som kräver grepp, vridning eller kast. I nutid drabbar golfarmbåge även padelspelare i större utsträckning. Men andra mer stillsamma aktiviteter, såsom datoranvändning eller trädgårdsarbete, kan också orsaka golfarmbåge.
Idrottare som utför rörelser över huvudet, snickare samt rörmokare är mest utsatta. Golfarmbåge är vanligast hos män över 35 år. Det är mindre vanligt än tennisarmbåge (lateral epikondylit). En fysioterapeut kan hjälpa till att minska smärtan som orsakas av medial epikondylit och förbättra den drabbade armbågens rörelse, styrka och funktion.
Regelbunden fysisk aktivitet (under provokationsgräns) rekommenderas också. Utöver det kan även PRP-behandling utgöra ett effektivt komplement.
Kan golfarmbåge förebyggas?
Att förstå risken för skador och vara medveten om dina dagliga rörelser kan hjälpa till att förebygga medial epikondylit. Vi rekommenderar att du:
- Använder rätt form och teknik när du gör repetitiva arbetsuppgifter eller sportrörelser, som golfsvingar. Ta hjälp av ett proffs eller en arbetsterapeut för att säkerställa att du gör rätt.
- Upprätthåll muskelstyrka i axel, underarm och handled. Regelbunden styrketräning.
- Utför mjuk underarmsstretch före och efter utförandet av de uppgifter som utlöser tillståndet.
- Använd rätt hållning och kroppsmekanik när du lyfter tunga föremål för att minska belastningen på lederna.
Hur känns golfarmbåge?
Precis som med all smärta är smärtan från golfarmbåge individuellt. Personer med golfarmbåge kan uppleva:
- Smärta längs insidan av underarmen med handleds-, hand- eller armbågsrörelser.
- Smärta eller domningar och stickningar som strålar från insidan av armbågen in i handen och fingrarna när man greppar eller klämmer.
- Ömhet vid beröring och svullnad längs insidan av underarmen.
- Svaghet i hand och underarm när man greppar föremål.
- Armbågsstyvhet.
Om du upplever något eller några av ovanstående symptom, kontakta oss på Curatiio i Göteborg för en kostnadsfri konsultation. Våra erfarna specialistläkare inom ortopedi står beredda att hjälpa dig.
Det känns så tryggt med kostnadsfria konsultationer.
Alltid kostnadsfria konsultationer
Har golfen tagit ut sin rätt? Upplever du smärta och strålande smärta vid armbågen? Kom in på en konsultation.
Vi vet att din tid är dyrbar, därför erbjuder vi på Curatiio i Göteborg kostnadsfria konsultationer på alla våra behandlingar och ingrepp. Vi ser konsultationen som en möjlighet att titta närmare på just dina individuella förutsättningar och inte minst förväntningar. Efter en konsultation hos oss kan vi oftast ge dig en väldigt bra bild av hur slutresultatet kommer att bli, vilket hjälper våra kunder att känna sig trygga i sitt beslut.
Det finns inga förpliktelser eller måsten kopplade till en konsultation. Skulle du vilja avvakta eller avstå ser vi ändå att vi fått ett unikt personligt möte där vi fått pröva vår kompetens, och lägga till nya lärdomar till vår kunskapsbank.
Vanliga frågor och svar ACP/PRP
Hur går en behandling till?
PRP-behandling är en smärtfri och enkel behandling. Behandlingen börjar med att läkaren eller sjuksköterskan tar cirka 15 ml blod från en ven i din arm, som vid ett vanligt blodprov. Därefter separeras plasman och blodplättarna (som innehåller tillväxtfaktorer) genom centrifugering. Slutligen injiceras plasman och blodplättarna med tillväxtfaktorerna i de områden man vill behandla, till exempel i knät vid knäartros eller armbågen vid padelarmbåge.
Vad kostar en behandling?
De två första injektionerna kostar 3 900 kr styck, och en tredje (om det behövs) kostar 3500 kr. Det vanligaste och mest effektiva är att genomföra 2-3 injektioner med cirka 2 – 4 veckors mellanrum.
Hur lång tid tar behandlingen?
Från det att vi extraherat blodet till att vi injicerar plasman tar det vanligtvis mellan 20 – 30 minuter.
Hur många behandlingar är nödvändigt?
För de flesta räcker det med 3 behandlingar per år. Mellan varje behandling skall det gå minst 1 – 3 veckor. Vissa kan behöva en så kallad ”booster-dos” där man gör en 4:e injektion efter 6 – 8 månader. Det finns ingen gräns för antalet behandlingar som kan genomföras då behandlingen är helt naturlig. Den ansvariga läkaren kommer att utforma ett behandlingsprogram baserat på patientens symptom och grad av artros.
Hur snabbt och vilka resultat bör man förvänta sig efter injektionerna?
Resultaten är individuella och beror på graden av artros och vilka symptom man upplever. De flesta upplever en lindring av symptom redan efter första behandlingen.
Kan alla grader av artros behandlas?
Ja, PRP-behandlingen kan användas vid alla grader av artros. Dock kan resultaten skilja sig åt. Har man lätt till moderat artros är förutsättningarna bättre. Viktigt att tänka på är att man inte behandlar graden av artros, utan symptomen. Vissa som har grav artros kan ha färre symptom än de med moderat artros, det är alltså väldigt individuellt. Av den anledningen individanpassar vi alla våra behandlingar efter omfattande konsultation.
Hur länge varar behandlingen?
Behandlingsresultaten varierar, men de flesta studier visar att resultaten varar i cirka 12 månader, längre uppföljning har ännu inte gjorts då behandlingsformen är relativt ny. Genom att kontinuerligt upprepa behandlingen kan resultatet upprätthållas.
Vilka områden kan behandlas?
De vanligaste områden med starkast evidens är artros och tendinopatier (t.ex. tennis- eller padelarmbåge, hälseneinflammation eller hälsporre).
Vilka biverkningar kan förväntas?
Att behandla artros med PRP är en naturlig behandling som har få eller inga biverkningar.
- Vid artros: Det finns väldigt få rapporterade fall om biverkningar med plasmainjektioner i leden.
- Vid senskador: En viss ömhet/smärta kan kännas i 1 – 2 dagar i det drabbade området
- Mindre blåmärken kan förekomma efter nålen.
Finns det något tillfälle då jag skall undvika denna typ av behandling?
Om du har, eller har haft någon form av cancersjukdom.
Vad bör man tänka på innan ett besök?
Det är viktigt att dricka vatten inför din ACP/PRP-behandling. Drick gärna rikligt med vatten ett par timmar innan besöket då uttorkning kan påverka din plasmanivå negativt.
Du bör undvika alkohol dagen före (och givetvis samma dag som) behandlingstillfället, då alkohol påverkar kroppens vätskebalans och kan leda till vätskebrist.
Äter du t.ex. Ipren, Ibuprofen, Aspirin eller liknande läkemedel bör du undvika dessa under hela behandlingstiden då de kan påverka tillväxtfaktorernas effekt negativt.
Vart kan jag vända mig om jag har fler frågor?
Du är alltid välkommen att kontakta oss om du har frågor kring våra behandlingar. Vi erbjuder kostnadsfria konsultationer och alltid kostnadsfri rådgivning. Använd kontaktformuläret nedan eller ring oss på 031 – 88 11 66.